Skøde – overdragelse af ejendom fra forælder til barn

12 marts 2018 Camilla Skøtt
Skøde - overdragelse af ejendom fra forælder til barn

Forældrekøb er blevet mere og mere populært over de seneste 10-15 år, og ofte afsluttes et forældrekøb med at den købte bolig overdrages til barnet. I den forbindelse er der en række forhold, der skal tages i betragtning, og her kan det være en god idé at rådføre sig med en boligadvokat.

Forældrene kan som udgangspunkt vælge at sælge boligen til en pris, der ligger 15% under markedsprisen eller i stedet overdrage den til underpris. Læs med og få et nærmere indblik i de forskellige modeller.

Reglen om -15%

Det er lovligt at sælge en bolig til et familiemedlem 15% under markedsprisen. Fordelen ved det er, at boligen er billigere for den, der køber, men der er også skattefordele for den, der sælger. Når en forælder sælger boligen under markedsprisen, så er prisen, der skal beskattes også lavere. Samtidig er det en mulighed for at overdrage en del af en formue skattefrit til barnet. Størrelsen på den skattefri gave afhænger af forskellen mellem den offentlige ejendomsvurdering og ejendommens markedspris.

Overdragelse til underpris

Som forældre kan man også vælge at overdrage boligen til underpris. Gør man det, skal man dog være opmærksom på, at beskatningen stadig vil ske på baggrund af markedsprisen -15%, ligesom barnet i dette tilfælde også vil blive beskattet. Nemlig af forskellen på den aktuelle overdragelsespris og markedsprisen -15%.

Brug for hjælp?

Lyder det hele lidt kringlet, og har du brug for en hånd til at finde den bedste løsning for jeres familie, så tjek ind på https://eboligadvokat.dk/skoede/, hvor der sidder en boligadvokat med fuldt overblik over alle mulighederne i forbindelse med overdragelse fra forælder til barn. Det er nemlig ikke kun selve overdragelsesmodellen, der skal afgøres. Der skal også skrives og anmeldes et skøde, så ejerskabet også officielt skiftes – og det kræver professionel assistance, da proceduren omkring den digitale tinglysning bestemt ikke er udviklet med brugervenlighed for øje.

Flere Nyheder